Gemeente Velsen

Rene Smoorenburg

Na de opleiding tot goudsmid aan de vakschool in Schoonhoven heeft Rene Smoorenburg de lerarenopleiding in Utrecht gevolgd, in de vakken ruimtelijk, tekenen en schilderen.Tijdens die studie, en in de jaren daarna, heeft hij moderne sieraden ontworpen en vervaardigd. Intussen werd het verlangen om te schilderen echter steeds groter; hij koos rond 1990 definitief voor het schilderen.

René Smoorenburg schildert stillevens. De objecten die hij schildert zijn heel divers. Een geliefd onderwerp is groente en fruit zoals peren, vijgen, citroenen, uien en tomaten. Daarnaast vereeuwigt de schilder oude gebruiksvoorwerpen: tinnen schalen, geëmailleerde kommetjes, ijzeren bakjes, flessen, maar ook doopjurken, jasjes en poppenkast poppen. Opvallend in zijn werk is dat bijna geen enkel object volmaakt is. In de visie van de kunstenaar draagt onvolmaaktheid bij aan de schoonheid van de objecten. Ze hebben alle hun eigen geschiedenis en deze is zichtbaar. De stillevens van René Smoorenburg staan in de traditie van de Oud-Hollandse schilderkunst. In de geest van de fijnschilders uit de Gouden Eeuw schildert hij met veel precisie.

Uit zijn sieraden- en schilderijencollecties is werk aangekocht door diverse musea in binnen en buitenland. Zijn werk is permanent te zien bij galerie De Kunstsalon in Utrecht en Kunstkamer Wijdemeren in Breukeleveen en het gehele jaar door op diverse beurzen. Over zijn werk is door Uitgeverij Waanders een boek uitgebracht.

Naast het werken in zijn atelier geeft Smoorenburg schilderles aan een kleine groep leerlingen.

Maarssen - 1954
Ik weet meer over deze kunstenaar

Kunstwerken van Rene Smoorenburg

 Rene Smoorenburg

Locaties kunstwerken