ST 20: Portret Bik

Ernest Alfred Hardouin

Portret van de heer Adrianus Johannes Bik. Olieverfschilderij vervaardigd door E. Hardouin. Datering 1842. Afmeting 87 x 80 cm. Het schilderij stamt uit 1842 en werd in 2004 door de man van Joan Arnold-Bik geschonken aan de gemeente Velsen.

Adrianus Johannes Bik werd als eerste tekenaar uitgezonden naar Nederlands Indie; hij arriveerde in april 1816. Tijdens deze expeditie maakte hij tekeningen van uiteenlopende onderwerpen, zoals landschappen, oudheden, inwoners, bomen en planten. Tevens was hij actief als wetenschappelijk onderzoeker, gouvernementsambtenaar en rechter (1822-1832). In 1830 tekende hij ook het portret van de Javaanse vrijheidsstrijder Diponegoro dat momenteel in het Rijksmuseum hangt. In 1851 kocht hij, met zijn zwager J.W. Arnold, het landgoed De Breesaap, ter hoogte van het tegenwoordige IJmuiden. Beide heren kunnen dus beschouwd worden als de grondleggers van IJmuiden.

In de zomer van 2018 informeerde historicus Peter Carey, via oud-rechter Kees Briet, naar de verblijfplaats en status van het portret bij de gemeente Velsen. Hij verzocht om een kleurenafbeelding voor zijn expositie, in november 2018, rond genoemde Javaanse verzetsstrijder in Jakarta, IndonesiĆ«. Berichtgeving rondom dit verzoek haalde de plaatselijke pers.  

Het Zee- en Haven Museum verzocht vervolgens in augustus 2018, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan in 2019, of zij het schilderij van Bik, samen met dat van J.W. Arnold (verblijfplaats: gemeentehuis Velsen), in het museum mochten tentoonstellen. Het museum stelt zich ten doel om het cultureel erfgoed van IJmuiden in beeld te brengen. Men toont o.a. informatie over het graven van het Noordzeekanaal, het ontstaan van IJmuiden, de visserij en de industriƫle en maritieme activiteiten aan een zo breed mogelijk publiek en op educatieve wijze, zodat ook toekomstige generaties hiervan kennis kunnen nemen. Op 21 augustus 2018 besloot het college van B&W het verzoek tot bruikleen van beide portretschilderijen te willen inwilligen. Voor de overdracht moest het werk echter gerestaureerd worden.

Beide schilderijen blijven deel uitmaken van de gemeentelijke historische collectie.


Historische collectie
Andere/diversen
2D binnen
Ik weet meer over dit kunstwerk
Foto van ST 20: Portret Bik